ATATURK

Hava Kalitesinin İyileştirilmesinde Önemli Adım

21 Temmuz 2017
Hava Kalitesinin İyileştirilmesinde Önemli Adım
Hava Kalitesinin İyileştirilmesinde Önemli Adım
Hava Kalitesinin İyileştirilmesinde Önemli Adım
Hava Kalitesinin İyileştirilmesinde Önemli Adım
Hava Kalitesinin İyileştirilmesinde Önemli Adım

 19 Temmuz 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığında “Hava Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Strateji Belirleme Toplantısı” yapıldı.

Toplantıda, Kentsel Temiz Hava Eylem Planlarının tüm illerde hayata geçirilmesi, illerdeki hava kalitesi izleme istasyonları verilerinin değerlendirilerek il bazında kirletici kaynakların ortaya konulması ve kirletici kaynaklara göre tedbirlerin etkinleştirilmesi konuları üzerinde tartışıldı.
 
Organizasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıya tüm Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü,  Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Referans Laboratuvarı, Bölgesel Temiz Hava Merkezi Müdürlükleri temsilcileri olmak üzere yaklaşık 200 kişi katıldı.
 
Toplantı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Mustafa Öztürk konuşmasında “Bakanlığımız; sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda yaşanabilir çevre ve marka şehirler vizyonundan hareketle, çevre koruma ve kirliliği kaynağında önlemek üzere gerekli iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı bir anlayışla yapmak amacındadır. Küresel boyutta yaşanan çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmayı, tabiatı korumayı, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı zorunluluk olarak görüyoruz. Bakanlığımızca hava kalitesi alanında kurumsal yapılanma anlamında yürütülmüş olan “Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Kurumsal Yapılandırma Projesi” ile belirlenmiş olan strateji, hava kalitesi değerlendirme ve yönetimi için yol haritası olmuştur. Bu kapsamda, Bakanlığımız, Marmara Temiz Hava Müdürlüğü’nün kurulması ile başlayan bölgesel yapılanma adımlarını hızlıca tamamlamış ve Kuzey İç Anadolu, Güney İç Anadolu, Doğu Anadolu, Orta Karadeniz ve Akdeniz Temiz Hava Bölge Müdürlüklerimiz faaliyete geçirilmiştir. Hâlihazırda Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağına bağlı 253 adet izleme istasyonu tarafından hava kalitesi anlık izlenmekte ve duyurulmaktadır.” Dedi. Daha sonra Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Hava Yönetimi Daire Başkanı Betül Aydın Küçükay, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Daire Başkanı Soner Olgun, Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürü Zeliha Gemici tarafından konuya ilişkin katılımcılara detaylı bilgilendirme yapıldı.
 
Toplantıda hava kirliliğinin önlenmesi, hava kalitesinin iyileştirilmesi yönünde kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler tartışıldı. İl bazında alınması gereken acil eylemler ve Kentsel Temiz Hava Planlarının etkinleştirilerek düşük kirlilik riski taşıyan illere de yaygınlaştırılması konuları gündeme getirildi.
 
E-Hava Yönetimi Uygulamaları Eğitimi Yapıldı
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehirlerimizde hava kalitesinin iyileştirilmesini sağlamak üzere önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu amaçla hazırlanan HEY (Hava Emisyon Yönetimi) Portalı ve THEP –İZ (Temiz Hava Eylem Planları İzleme) yazılımları devreye alındı.
“E-Hava Yönetimi” yaklaşımına katkıda bulunacak olan bu uygulamaların, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine tanıtılması ve kullanıcıların eğitilmesi amacıyla 20 Temmuz 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konferans salonunda eğitim gerçekleştirildi.
Emisyon yönetim stratejilerinin ayrı ayrı, bilgi işlem teknolojilerine entegre edilmesi ile HEY Portalı üzerinde tüm uygulamaların merkezi şekilde karar destek sistemi olarak görev yapması öngörülüyor.