Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara Üniversitesi'nde "Türkiye'de Kentsel Dönüşüm" konulu seminere katıldı.
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Türkiye'de Kentsel Dönüşüm" konulu seminerde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de kentsel dönüşümün yanı sıra emlak sektörü ve şehircilik konularına ilişkin dikkat çekici açıklamalar yaptı. Özhaseki, konuşmasında, emlak değerleriyle bilirkişi değerleri arasında büyük fark olduğunu, bunun bir standarda oturtulması gerektiğini belirterek, "Türkiye'de bilirkişilik müessesi kötü gidiyor. Bunun nasıl önünü keseriz, nasıl önlem alırız sorularını sorarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz . Geçtiğimiz gün yine 4-5 bakan arkadaş, 30 kadar bürokrat 2-3 saat bu konuyu konuştuk." dedi.
"BELEDİYE BAŞKANI ORKESTRA ŞEFİ GİBİ"
Kendisini dinleyenlerle tecrübelerini paylaşan Bakan Özhaseki, üniversite öğrencilerine kendi özgeçmişi hakkında bilgi vererek, 21 yıl belediye başkanlığı yaptığı dönemde yaşadıklarını anlattı. Belediye başkanlığı dönemini "Hayatımın belki de en güzel günleriydi" diye niteleyen Özhaseki, "Çünkü önce olayı anlıyorsunuz, sonra bir hedef koyuyorsunuz, sonra şehrinizi ve insanlarınızı olduğu gibi oraya doğru taşımaya çalışıyorsunuz. Büyük bir program, orada mekan, insan, para, kriz, algı yönetimi var. Hepsi iç içe. Siz belediye başkanı olarak orkestra şefi gibisiniz. Birçok saz arkanızda onlara ayar veriyorsunuz. Her işi en iyi bilmeniz gerekmiyor. Orkestra şefi en iyi saz çalan, flüt üfleyen değildir ama hepsini çok iyi şekilde idare edendir" değerlendirmesini yaptı.
"DÜNYAYI EN ÇOK KİRLETENLER SIRALAMASINDA BİZ YOKUZ"
Bakan Özhaseki, değişimin zamana damgasını vuran en önemli olgu olduğuna ve yenilikleri takip etmenin önemine değinerek, bakanlık olarak hem çevre hem de şehircilik alanında önemli görevler üstlendiklerini aktardı. Türkiye'nin dünyayı en az kirleten ülkelerden biri olmasına karşın çevrenin korunmasına yönelik birçok anlaşmaya taraf olduğuna dikkat çeken Özhaseki, özetle şunları söyledi:
"Karbon salımını yüzde 21'e kadar çekeceğimizi Paris Anlaşması'nda taahhüt altına aldık. Daha Meclisimize getiremedik çünkü orada birtakım finansal sorunlar var. Onları tartışıyoruz ama takip ediyoruz. Geldiğimiz nokta itibarıyla da kötü bir durumda değiliz. Dünyayı en çok kirletenler sıralamasında da biz yokuz. Aslında dünyayı en çok kirleten ülkeler olarak Hindistan, Çin, Amerika hatta Avrupa Birliği ülkeleri gözüküyor. Bizimki yüzde 1'i bile bulmuyor."
"HERKESİN GIPTA EDECEĞİ BİR SUR ORTAYA ÇIKACAK"
Bakan Özhaseki, terörün zarar verdiği bölgelerde yapılan çalışmalara yönelik de bölgede yaşayan vatandaşların ihtiyaçları gözetilerek 30 binden fazla ev yapıldığını, vatandaşlara kira yardımı gibi destekler sağlandığını belirtti. Sur'da ise tarihi dokuya uygun özel bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Özhaseki, bin 200 tarihi eserin elden geçirildiğini, camilerin, kiliselerin restore edildiğini açıkladı. Özhaseki, "Hevsel Bahçeleri dediğimiz Dicle Vadisi projesi var orada. Mesela 320 dönümlük ilk bölümünü bitirmek üzereyiz. Herhalde açılışını yapacağız, 15-20 gün içerisinde" ifadelerini kullandı. Sur içerisinde doğru bir mantıkla hareket edildiğini de vurgulayan Özhaseki, herkesin gıpta edeceği bir Sur'un ortaya çıkacağını dile getirdi.